Značaj i komponente krvne slike sportista


Razno / понедељак, август 27th, 2018

Često se dešava da osetite neke promene u svom organizmu, ponašanju i ukupnom funkcionisanju, a da ne znate šta bi mogao biti uzrok toga. Osetite vrtoglavicu, malaksalost i veliki umor i iako ste svesni da kao sportista vodite zdrav život, često te simptome ignorišete i mislite da ste preterali sa treningom ili da možda nedovoljno spavate. Nikako ne smete zanemariti promene koje se povremeno ili učestalo javljaju. Prvi i ključni korak treba da bude odlazak kod doktora, predstavljanje simptoma i uzimanje uputa za proveru krvne slike. Zatim, kada budu gotovi rezultati iz laboratorije, ne tumačite sami, već takođe idete kod lekara koji će najpreciznije proučiti analizu krvi.

Bez obrzira na to što će vaš lekar pročitati rezultate i uspostaviti potrebnu dijagnozu, uvek je dobro informisati se o tome šta analiza krvi tačno obuhvata i na šta upućuje. Značaj krvne slike ogleda se u tome da ispitujete da li postoje unutrašnji uzroci promena koje osećate, ali naravno, i kada ne osećate nikakve tegobe, poželjno je redovno i preventivo proveriti krvnu sliku. Rezultati se prikazuju kroz niz komponenti izraženim mernim jedinicama laboratorije, koji će jasno pokazati šta je telu čoveka neophodno. Pod tim se obično podrazumeva promena ishrane, fizička aktivnost kod neaktivnih osoba ili se upućuju na dalja stručna ispitivanja. Sada ćemo vam obrazložiti najznačajnije elemente analize krvne slike, čijim testiranjem dobijate uvid u vitalne funkcije vašeg organizma.

Krvna zrnca – značajni pokazatelji zdravlja

Kliničke laboratorije vrše analizu krvi kroz različite biohemijske postupke. Provera broja crvenih krvnih zrnaca – eritrocita, belih – leukocita i krvnih pločica – trombocita, osnovni je element krvne slike i zahteva precizna ispitivanja i izražavanja stručnim formulama i oznakama, koje možete prepoznati na listu rezultata.

Crvena krvna zrnca (eritrociti) izražavaju se oznakom RBC, sadrže hemoglobin i omogućavaju protok kiseonika kroz organizam. Dobijene vrednosti svake pojedinačne analize porede se sa referentnom vrednošću i definišu odstupanja. Nominalne vrednosti razlikuju se za različite polove. Ukoliko osoba ima jako malo crvenih krvnih zrnaca, to može da bude znak anemije, odnosno malokrvnosti ili neke infekcije, i signal je da treba popraviti krvnu sliku. Savetuje se ishrana obogaćena vitaminima i gvožđem. Povišene vrednosti mogu da se jave usled nekih poremećaja, ali i kod potpuno zdravih osoba. Pored izračunavanja broja eritrocita, utvrđuju se i određeni relativni brojevi, na primer udeo i koncentracija hemoglobina u crvenim krvnim zrncima, njihov volumen i slično. Čuvanje krvnih ćelija, odnosno eritrocita, imperativ je zdrave krvi.

Bela krvna zrnca (leukociti) označavaju se slovima WBC i imaju izrazitu zaštitnu funkciju. Kao čuvar tela od infekcija, utiču na imuni sistem ljudi. Takođe imaju određenu donju i gornju granicu, koje predstavljaju signale da nešto nije u redu. Manji broj leukocita od donje granice pokazuje da postoji prisustvo nekih virusa ili bakterija i naziva se leukopenija. Često nastaje kao rezultat upotrebe lekova. Sa druge strane, prevelik broj leukocita signalizira da postoji određena infekcija u organizmu. Uvećan broj belih krvnih zrnaca naziva se leukocitoza, a nekontrolisano uvećavanje leukemija. Postoji pet vrsta leukocita koje laboratorije proučavaju i to su: bazofili, eozinofili, monociti, limfociti i neutrofili.

Trombociti – regulatori koagulacije krvi

Trombociti nisu krvna zrnca, već krvne pločice koje se takođe podvrgavaju ispitivanju uz eritrocite i leukocite. U tabeli rezultata možete ih naći pod oznakom PLT i predstavljaju komponentu koja pokazuje stepen koagulacije, odnosno zgrušavanja krvi. Njihovo prisustvo je veoma značajno, jer u suprotnom ne bi postojao mehanizam koji reguliše brzinu zgrušavanja i protoka krvi. Manji broj krvnih pločica od donje granice pokazuje da se krv teže zgrušava, pa može doći do obilnijih krvarenja. Javlja se ukoliko postoji neko maligno oboljenje, hepatitis C ili se sprovode hemioterapije. Prevelik broj trombocita znači da se krv brže zgrušava od normalnog raspona, što može da oteža protok krvi kroz krvotok izazivajući stvaranje krvnih ugrušaka i dalje brojnih srčanih i srodnih problema.

Hemoglobin – transporter kiseonika

Osnovni sastojak crvenih krvnih zrnaca je hemoglobin. Oznaka je HGB i komponenta je direktnog ispitivanja krvne slike, ali i unakrsnih, kada se poredi za drugim elementima i ćelijama koji su predmet laboratorijske analize krvi. Izražava se jedinicom laboratorije gram po jednom litru i kroz krvotok neprekidno prenosi i vezuje kiseonik do svih ćelija organizma, tkiva i organa. To su belančevine čiji manjak ukazuje na stanje anemije, a prevelika količina ukazuje na gubitak plazme ili tečnosti u organizmu.

Kvalitet krvi – udeo eritrocita u ukupnoj krvi

Pored navedenih komponenti, analizu krvne slike koju vrše medicinske laboratorije obuhvata i izračunavanje odnosa zapremine eritrocita u celokupnom krvnom sistemu, odnosno volumena crvenih krvnih zrnaca. Ovo se naziva hematokritna vrednost i označava se HCT. Manji udeo javlja se kod različith bolesti i tegoba, kao i kod starijih osoba i trudnica. Povećani broj događa se prilikom stanja dehidratacije. Krvni uzorak se ocenjuje i u pogledu boje, biohemijskim testiranjem, tačnije da li je zamućen, svetlije ili tamnije crvene boje.

Prikazane su osnovne komponente krvne slike sa kojima se susrećete. Postoje i druga ispitivanja koja su deo ukupne analize krvi. To je ispitivanje nivoa šećera u krvi, zatim štitne žlezde, kreatinina, nivoa gvožđa i slično. Cilj analize krvi svake kliničke laboratorije jeste da direktnim i kombinovanim testiranjem komponenti pokažu trenutno stanje krvotoka i organizma osoba svakog starosnog doba. Doktori opšte prakse i specijalsti tumače rezultate, uspostavljaju dijagnozu i predviđaju sledeće korake pacijenata. Bez obzira na taj stručni proces, bitno je da se upoznate sa osnovnim komponentama krvne slike i bar delimično razumete rezultate koje vam pošalju iz laboratorije, kako biste što bolje i ozbiljnije razumeli dijagnoze i preporuke lekara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *