Zatezanje tela estetskom hirurgijom ili fizičkom aktivnošću


Zanimljivo / петак, април 27th, 2018

Sve više svedočimo povećanju gojaznosti kod mladih i dece svuda u svetu. Da li glavni faktor u tome odigravaju ishrana ili nedostatak aktivnosti, mnogi se bore da dokažu. Međutim, mi smatramo da je kombinacija ova dva faktora glavna u povećanju gojaznosti i deformiteta tela kod ljudi. Ono što je sigurno jeste da mlade devojke uviđaju ovaj problem sve više, te podstiču sebe na fizičke aktivnosti i zdrav život.

Međutim i pored gladovanja, dijete, trbušnjaka, skupocenih teretana, mnoge se odlučuju na lakši i sigurni korak, estetska hirurgija.
Estetska hirurgija sve je više cenjena i sve manje tabu tema među pripadnicama ženskog pola. Kako je estetska hirurgija velika grana i obuhvata razne delove tela, postaje široko rasprostranjena i isto tako popularna među osobama koje žele da na brz i efikasan način isprave neke svoje telesne nedostatke. Deo grane estetske hirurgije, svakako jete i promena tela, odnosno operativni zahvati koji se tiču tela, a to su najčešće, podizanje i punjenje zadnjice i liposukcija različitih delova tela ali i povećanje grudi. Međutim sada postoja metoda povećanja grudi sopstvenom masti koja više teži ka prirodnom povećanju grudi nego hiruškom.

Augmentacija zadnjice

Glutealna auigmentacija spada u deo estetske hirurgije i podrazumeva ubacivanje implanta u predeo zadnjice, koji se razlikuju po obliku i veličini. Sve veći broj žena i mladih devojka podvrgava se ovakvom zahvatu iz raloga manje mogućnosti uticanja na veličinu, oblik i spuštenost zadnjice tokom izvođenja fizičkih vežbi za noge i zadnjicu ili držanja dijeta.

Intervencija se uglavnom vrši u totalnoj anesteziji, gde doktor prethodno iscrtava markerom predele koji će biti trtetirani. Kroz napravljene rezove ubacuju se implanti na obe strane zadnjice, a zatim se oblače specijalne pantalone koje će osigurati njihovu poziciju. Nakon intervencije, pacijetnu je zabranjeno sedenje i spavanje na stomaku tokom par nedelja koje će naglasiti lekar. Moguće komplikacije koje se javljaju usled ovog zahteva jesu bol, modrice i otečenost, za koje se očekuje da će proći tokom oporavka. Ožiljci od rezova kroz koje su implanti ubačeni nakon završetka oporavka ostaju neprimećeni, a sunčanje je potrebno izbegavati oko 6 meseci nakon intervencije.

Liposkulptura

Još jedan čest zahvat, i sve češći vremenom jeste totalna liposukcija tela, kao vid estetske hirurgije. Po neke dame odlučuju se na liposukciju i zatezanje pojedinih delova, kao što je to vrat, butine, stomak, dok se većina odlučuje da ceo taj proces bude obavljen kompletno. Najčešće su to osobe kojima se tzv. „maasni dzepovi“ prave i u gornjoj i u donjoj polovini tela, najčešće na leđima, ispod pazuha i na bedrima, butinama i zadnjici. Kako ne bi došlo do disproporcije, najbolje je obaviti totalni zahvat. Ovaj metod je jedan od načina da dođete do ravnog stomaka bez vežbanja.

Cilj zahvata je lepo oblikovano i ujednačeno telo, gde pre intervencije pacijent u konsultaciji sa lekarom, iznosi svoje želje i biva informisan o mogućim posledicama. Kao i pre svake intervencije, doktor od pacijenta uzima anamnestičke podatke kako bi stekao bolji uvid u njegovo zdravstveno stanje i moguće posledice.

Tokom same intervencije lekar markerom obeležene regije secira i pravi rezove kroz koje će ubaciti kanilu koja će izvlačiti masne naslage. Intervencija se obavlja u totalnoj anesteziji ili eventualno lokalnoij sa dodatkom analgetika. Nakon završetka operacije, pacijent oblači specijalan bodi koji će dodatno oblikovati telo i kožu. Oporavak traje oko desetak dana, a boja i normalno stanje kože vratiće se za oko 4 nedelje. Oko vođenja higijene i sunčanja tokom letnjih meseci potrebno je konsultovati lekara.

Uobičajene komplikacije koje se javljaju nakon ovog hiruškog zahvata jesu bol, modrice i otečenost koje se mogu smanjiti oralnim košišćenjem medikamenta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *