Zašto je grejanje važno u sportskim centrima?


Razno / среда, јун 6th, 2018

Adekvatno grejanje je jako važan preduslov za rad svih sportskih centara. Takođe, jako je važna ventilacija, ali i klima u toku letnjih meseci. Kada se to obezbedi, sve ostalo je lako i možda manje važno. Dakle, ventilacija mora da bude izvrsna, kao i grejanje.

Nekada može biti problem obezbediti sasvim dobro grejanje, jer su sportski centri uglavnom mnogo veliki i teško je omogućiti da ceo centar bude dobro zagrejan. Odnosno, da svaka prostorija ima zadovoljavajuću temperaturu. Treba naravno odabrati ono što će najbolje ugrejati ceo taj kompleks, a da pritom bude i vrlo pristupačno.

Postoje različiti načini i različiti primeri dobre prakse koji pokazuju da je zapravo vrlo moguće odabrati grejanje koje je jednostavno rečeno dobro i koje je i te kako pristupačno, odnosno koliko god je to moguće.

Zbog zdravlja sportista

Svaki objekat u kojem se okuplja veliki broj ljudi mora da bude adekvatno obezbeđen grejanjem. Određeni vlasnici sportskih centara uglavnom zanemaruju ovu opciju i često ne greju sve prostorije.

Oni se na taj način trude da što više uštede, međutim time samo stvaraju mnogo gore uslove za vežbače. Zašto se grejanje može povezati sa zdravljem? U okviru svih sportskih centara mora da bude temperatura koja je maksimalno prilagođena. Vežba u protoru koji nije na pravi način zagrejan, može da prouzrokuje različite zdravstvene probleme. I ovde nije reč samo o glavnim salama, nego o svim objektima.

Znači, nije važno da grejanje samo bude dobro u teretani ili u nekim drugim salama gde se vežba i slično. Važno je da grejanje bude funkcionalno i u svlačionicama i u hodnicima.

Sportistima mora biti prijatno

Nikome ne odgovara hladnoća i ona može u mnogome da nas ograničava. Posetiocima sportskog centra neće biti prijatno ukoliko znaju da idu na mesto gde grejanje nije obezbeđeno na adekvatan način.

Važno je da se svi osećaju dobro dok vežbaju i dok posećuju centar. Nedovoljno dobro grejanje iziskuje i drugi tip opreme, a kod nekoga i psihičku pripremu. Kako bi se ostvarili dobri rezultati u bilo kom sportu, bilo to na ličnom ili profesionalnom nivou, potrebno je da se poklope određeni parametri.

A jako važan parametar jeste i dobro grejanje. To je verovatno jedan  od najlakših kriterijuma koje morate da zadovoljite na samom početku. Zašto najlakše? Zato što je oprema koju sportski centri treba da obezbede nekada veoma skupa, tako da se i na tome vrlo često štedi.

Sportisti tako pronalaze različite načine da nađu alternativne sprave za vežbanje, ali alternativu za grejanje ne mogu pronaći. Zato, kada dolaze u neki sportski centar, ne žele da razmišljaju i o tome, odnosno o nečemu na šta ni na koji način ne mogu da utiču.

Posetioci I publika žele da uživaju u sportskim dešavanjima

Publika i posetioci ni na koji način neće moći da uživaju ukoliko grejanje nije adekvatno. Nijedan upravnik sportskog centra ne sme dozvoliti da publika bude ta koja mora da trpi zbog nečije neodgovornosti.

Kao što sportistima treba da bude prijatno, tako i publici koja dolazi treba biti prijatno. Utakimice obično traju i po nekoliko sati, jer se publika okuplja pre i ukoliko postoji neka manifestacija kasnije, onda je zadržavanje zagarantovano.

Čim je nekome hladno, on neće želeti da ostane tu do samog kraja i možda više neće birati te sportske centre kao svoje mesto za zabavu i uživanje. Zaobilaziće ih u širokom luku, pa čak i ako igraju njihovi omiljeni klubovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *