Zašto i dalje mnogi muškarci izbegavaju da nose burmu?


Život / петак, новембар 15th, 2019

Postoji uvreženo mišljenje da pripadnici jačeg pola kasnije stupaju u brak, jer ne žele da se vezuju za samo jednu osobu i za ceo život. Savremena istraživanja čak pokazuju da je procentualno broj sklopljenih brakova na vrlo niskom nivou u našoj zemlji, te da je i stopa razvoda povećana. Zašto se to dešava nije utvrđeno, ali se pretpostavlja da je osnovni razlog za to najpre savremeni način života. Naime, mnogo mladih ljudi i dalje žive sa roditeljima, a prvenstveno zbog finansija, pa ni ne razmišljaju o stvaranju bračne zajednice sa partnerkom ili partnerom sa kojim su, možda i u dugogodišnjoj vezi.

Međutim, ranije je to bilo sasvim drugačije.

Šta burma simbolizuje?

U različitim narodima važe drugačija pravila i običaji, ali je simbolika burmi gotovo uvek tumačena na potpuno isti način.
Postoji tvrdnja da čak iz perioda oko 9. veka pre naše ere datira jedno od obeležja bračne zajednice, a to je burma ili venčani prsten.

U Starom Egiptu je prvi put zabeleženna ova tradicija, a zatim i u Staroj Grčkoj.

Materijali od kojih je izrađivana burma su bili različiti, a shodno periodu u kome je koji prsten nastao.
Zanimljiva je teorija o razlogu zbog čega se kod Starih Grka burma stavljala baš na domali prst desne ruke. Naime, verovalo se da upravo kroz taj prst prolazi vena, a čiji put vodi direktno do srca.

Međutim, teško je sa tog aspekta objasniti zašto se u nekim zemljama i kod nekih naroda burma stavlja na domali prst leve ruke.
U drevnoj Kini je postojalo verovanje da svaki prst ima neku simboliku, pa je tako upravo domali prsti na levoj i na desnoj ruci simbolizovao zajednicu između muža i žene.

Zašto neki muškarci izbegavaju da nose burme?

Iako su muškarci počeli kasnije da nose burme, čak i danas neki od njih izbegavaju to da čine.

Postoji teorija da su zapravo tek tokom Drugog svetskog rata masovno muškarci počeli da nose venčani prsten, jer ih je upravo on podsećao na ženu koju su ostavili kod kuće i decu.

Ipak, savremeni način života donosi neke druge tendencije, pa su danas sve češće takozvane vanbračne zajednice. Čak i ako se muškarac i žena u današnje vreme odluče za brak, relativno često se događa da pripadnici jačeg pola izbegavaju iz nekog razloga da nose burme.

Naravno da to nije opšteprihvaćeno, ali je gotovo sigurno da to češće izbegavaju muškarci, nego žene.

Obično ukoliko žele da nastave samo momačkim životom, iako su se venčali, oni se trude da sakriju da su na neki način vezani samo za jednu ženu, pa tada ne nose burmu.

Sa druge strane, ima i onih praktičnih razloga, tako da vrlo često hirurzi i drugi lekari, na primer, zbog prirode svog posla, ne nose venčani prsten. Takođe, burme smetaju sportistima, ali i svima koji se rekreativno bave sportom, pa u tim situacijama obavezno skidaju burmu sa prsta.

Svakako da nošenje ili nenošenje burme nije nikakva garancija ni pokazatelj ljubavi, ali se vremenom u ljudskoj svesti ustalilo da se izbegavanjem burme izbegava i takav način vezivanja.

No, bez obzira na sve, činjenica je da se oni jesu obavezali jednoj ženi i porodici, pa je potpuno svejedno da li će nositi burmu da to pokažu svima ili ne. Sasvim je dovoljno da u porodici pokazuju ljubav i poštovanje i na pravi način odgovore na obaveze koje imaju u kući i porodici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *