Stvari koje je potrebno znati kada uzimate psa za ljubimca po prvi put?


Razno / понедељак, јул 9th, 2018

Želja većine dece, ali i mnogih odraslih, jeste da imaju svog kućnog ljubimca, što je svakako prednost svake osobe koja jeste u mogućnosti da ga gaji pored sebe. Međutim, iako se na prvi pogled to čini kao jedno potpuno rasterećenje i igra, nabavljanje psa za kućnog ljubimca za sobom nosi i jednu veoma veliku odgovornost, kojoj treba pristupiti sasvim ozbiljno i savesno, te ne treba izuzeti neke osnovne početne korake u prvim danima druženja sa psom, bez obzira na to koje je on veličine, kojeg uzrasta ili rase.

Svakako, nije ni važno da li ste se odlučili za to da za sebe nabavite neku skuplju rasu ili da udomite nekog psa sa ulice, što je svakako i najhumaniji čin svakog od nas, način ponašanja od trenutka usvajanja mora da bude isti, sasvim brižan, detaljan i pun ljubavi, a evo i prvih osnovnih koraka koje bi trebalo da uradite.

Hrana za pse

Kako bi imali zdravog i psa koji normalno funkcioniše, bitno je da znate kakva mu je hrana za pse potrebna. Od toga kog je uzdrasta, veličine, koje rase, zavisiće i sama vrsta hrane za pse koju ćete mu priuštiti, a svakako, vaša će odluka biti da li ćete koristiti kupovinu hranu za pse ili onu koju ćete sami pripremati. Negde se kod većine ispostavi da je najbolje praviti kombinacije suve, vlažne i poluvlažne hrane za pse koje su gotov proizvod sa onom koju ćete pripremiti od sastojaka koje sami smućkate.

Poseta veterinaru

Nebitno da li se radi o tome da ste uzeli štene ili već odraslog psa za sebe, veoma je važno da u prva dva dana organizujete posetu veterinaru, što je preko potrebno posebno u slučaju kada ste udomili psa bez ičijeg starenja sa ulice.

Veterinar će obaviti detaljan pregled koji će vam pokazati u kakvom je trenutnom, zdravstvenom stanju vaš novi ljubimac, te da li je potrebno nešto uraditi kako bi se ono poboljšalo i kako bi bilo stabilno. Osim toga, postoje i vakcine koje svaki ljubimac mora da primi, a koje ga štite od raznih bolesti koje su moguće da se pojave ukoliko ne dođe do redovnog vakcinisanja i revakcinisanja.

Uz sve to, od veterinara ćete dobiti sve potrebne početne savete koji su od velikog značaja i pomoći, posebno kada za sebe uzmete štene koje ima posebne potrebe, budući da mu je organizam u najvećem razvoju i samim tim mu je potrebna i najveća briga.

Dresura

Već od prvih dana kada za sebe uzmete psa za ljubimca, bitno je da krene njegovo vaspitavanja i dresura, koja će usmeriti njegovo dalje ponašanje. Psi su veoma prilagodljivi, naravno, sve zavisi od njihovog uzrasta, rase, ali je bitno da ga naučite kako da šeta pored vas, na koji način da se igra, kako da se ophodi prema strancima i ljudima koje prvi put vidi, gde da vrši nuždu, što je i najčešći problem ukoliko ne krenete sa dresurom odmah. Osim toga, tu su i brojne sitnice koje su veoma važne, a koje će vam se i same vremenom nametati.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *