Šta vam je potrebno od opreme za teretanu


Razno / уторак, октобар 30th, 2018

Važno je da odeća za teretanu i trening bude što udobnija kako bi omogućila naše kretanje i  slobodu pokreta prilikom rada svih vrsta vežbi. Pored toga što nam je potrebna udobna garderoba za vežbanja želimo i da izgledamo lepo u teretani. Davno su prošla vremena kada su se se na trening nosile iznošene patike i stare majice. Danas je oprema za bilo koju vrstu treninga raznovrsna i možete da iznađete svoj stil oblačenja za vežbanje.

Pravilan izbor patika

Patike su veoma značajan prilikom vežbanja jer smanjuju rizik od povreda i utiču na poboljšanje efekta vežbanja. Idealan model patika zavisi od aktivnosti koju smo izabrali. Ako je u pitamju trčanje, aerobni i kardio trening potrebno je nositi patike koje su napravljene specijalno za ovaj vid aktivnosti.

Patike koje ste namenili za vežbanje uvek mogu da vam stoje u sportskom rancu u kojem nosite opremu kad idete na trening.  Za neke programe kao što su joga i pilates patike nisu potrebne već se ovi treninzi rade bosi.

Majice za vežbanje

U zavisnosti od ukusa za gornji deo opreme za vežbanje možete da odaberete ili pamučnu ili polisester majicu. Pamuk je prirodan material, sprečava pojavu alergija i prijatan je za nošenje.  Odeća sa elastinom i od poliestera je rastegljiva i prilagođava se pokretimam tela. Polisester materijali se vrlo brzo suše, dok se pamuk lepi za telo. U vašem sportskom rancu možete da nosite rezervnu majicu za presvlačenje ukoliko ste se mnogo oznojili tokom vežbanja.

Donji deo opreme za vežbanje

Izaberite helanke koje su vam najudobnije. Možete da birate pamučne ili od poliestera i ima ih u raznim bojama. U zavisnosti od vašeg ukusa možete izabrati one duže do članka ili kraće do pola lista. U poslednje vreme postoje i helanke za muškarce.  Muškarci mogu da nose trenerke ili duže šorceve tokom treninga.

Pročitaj i: Evo šta sve utiče na lep izgled nogu

Opredelite se za udoban sportski grudnjak

Što se tiče grudnjaka kod žena, bitno je da je odgovarajući po veličini. Ne bi trebalo da bude ni suviše labav ni da steže. Izbor može da bude sportski top za vežbanje ili sportski grudnjak koji daje potporu grudima. Ne preporučuje se običan grudnjak sa žičanim ojačanjem jer ne štiti grudi od eventualnih sitnih povreda.

Rukavice za vežbanje

Ukoliko vežbate na spravama i koristite razne vrste opterećenaj kao što su tegovi, preporučuje se da nosite rukavice. One štite ruke od žuljeva, služe da ne bi došlo do klizanja tegova u rukama i koriste se zbog higijenskih razloga.

Izaberite dobar duks

Duks, sa kapuljačom ili bez nje, može  vam biti potreban pre i posle treninga. U zavisnosti od vremenskih prilika i temperature u teretani duks može uvek da vam bude pri ruci.  Zgodni su oni na šniranje jer se lako skidaju i oblače.

Dodatna oprema prilikom vežbanja

Za vežbe u parteru će vam biti potrebna prostirka kako bi imali meku podlogu na kojoj možete lakše da radite vežbe. Ponesete peškir sa sobom koji ćete da postavite na prostirku radi higijene. Možete da nositi svoju prostirku koju samo vi koristite i za koju ste sigurni da je čista. Peškir je obavezan deo opreme koji služi za brisanje znoja nastalog tokom intezovnog fizičkog napora. Ukoliko se posle treninga tuširate u teretani, ponesite još jedan peškir.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *