Spas za bolove kod izbijanja prvih zubića: Ogrlice od ćilibara za bebe


Život / среда, јул 18th, 2018

Prošli su prvi meseci i utisci od kada je beba stigla u vaš dom. Sve se sada čini nekako lakše, beba lepo napreduje, bolje spava, pa onda i vi više imate odmora, navike su se stvorile. Roditeljstvo je divna stvar ali puna iznenađenja…


Stigli ste do nekih meseci kada vaša beba bude razdragana, razigrana i lepo napreduje, jer je oko nje samo ljubav. Onda odjednom nervoza, plač, beba luči više pljuvačke nego obično, malo spava, a ponekad i slabije jede. Eto opet noći bez sna, a dani bez mira. Iznenađenje. Izbijaju prvi zubići.

Kako izgleda izbijanje prvih zubića

Kao neka noćna mora, beba je uznemirena, roditelji još više. Novopečeni roditelji slušaju savete sa strane, jer se okupio kvorum rodbine i svako ima po nešto da kaže. Neki od tih saveta su dobri a neki nisu. Roditelji kao i uvek žele sve da poslušaju I isprobaju, samo da pomognu svojoj bebi. Od gumenih, ohlađenih igračaka u frižideru, pa preko čajeva koji smiruju desni, gelova, pa i ogrlice od ćilibara za bebe.

Izbijanje zubića kod bebe stvara uznemirenost, koju ispoljava plačem, nervozom, nespavanjem, ponekad obilnim lučenjem pljuvačke i kašljem. Niko nije ustanovio bol koji beba oseća, ali bol postoji, jer maleni, oštri zubići vrše pritisak na desni, bebe to pokušavaju da suzbiju griženjem predmeta ili ruke onoga ko bebu drži, ali to je samo trenutan prestanak bola. Nekim bebama bez velikih problema izbiju zubići, dok kod drugih to ipak bude sa puno problema i plača.

Jedan od dobrih saveta je ogrlica od ćilibara za bebe, jer je naučno dokazano da se nošenjem ogrlice bebi smanjuje bol i smiruje njena razdraženost. Koje sve vrste ogrlica za bebe postoje pogledajte na sajtu Ogrlicezabebe.com.

Ogrlica od ćilibara za bebe

Ćilibar je organski kamen, stvoren od fosilne smole drveća koje postoji milionima godina. Stvara se od zimzelenog ili crnogoričnog drveća kao što je bor, smrča i slično. Mnogi su ga smatrali lepim poludragim kamenom i tako ga i koristili, dok su drugi znali da pored svoje lepote ima i lekovito dejstvo. Najfiniji ćilibar je pronađen oko Baltičkog mora. Naučnici su ustanovili ispitivanjem ćilibara, a i kroz istoriju da je ćilibar dobar i efikasan u smirivanju bola kod izbijanja zubića kod beba.

Ogrlice za bebe od ćilibara se izrađuju ručno i dizajnirane su tako da pomažu i olakšavaju izbijanje zubića kod beba. Nose se blizu kože da bi toplota tela oslobađala ulje koje umirujuće deluje na ceo ljudski organizam.

Nemojte dozvoliti bebi da ogrlicu žvace ili sisa. Pošto ne postoji određeni period  kada će početi da izbijaju zubići, ogrlicu od ćilibara možete bebi staviti i ako je prvi zubić već izbio. Bebi će nervozu i razdraženost stvarati čak i zubići koji su izbili, jer nije navikla na njih, tako da će ćilibar i tada pomoći bebi da što bolje i lakše prihvati njoj strani osećaj. Posle prvog dana nošenja ogrlice za bebe, videćete da je beba bolje raspoložena, čak i bolje spava. To znači i više sna za roditelje.

Održavanje ogrlice od ćilibara

Ogrlicu za bebe treba da perete jednom nedeljno mlazom hladne vode i da je sušite na suncu. Pranjem ćete otkloniti sve negativne jone i čestice nakupljene tokom nedelje, a sušenjem na suncu ili tzv. osunčavanjem, punite ćilibar sunčevom energijom i tada je ogrlica najefikasnija.

Ogrlica nije prenosiva na drugu bebu. Možda je dobro znati, a zapisano je u istoriji bližoj našem vremenu da su u Nemačkoj i u Rusiji bebe, kao i njihove dadilje, nosili zajedno ogrlice od ćilibara radi lakšeg i bezbolnijeg izbijanja zubića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *