Prirodni antibiotik, leči upale, infekcije i možete ga uvek imati u svom domu


Zanimljivo / среда, мај 12th, 2021

Pored toga što se smatra jednim od boljih prirodnih antibiotika, divlji origano, inače u našem narodu poznat i kao vranilovka ili vranilova trava se preporučuje za korišćenje i u mnogim drugim situacijama.

Najčešće se koristi u formi ulja, te se smatra da deluje na mnoge vrste bakterija, na prvom mestu, a zatim i da je odlično prirodno sredstvo protiv urinarnih infekcija.

Šta je tačno divlji origano?

Logično se nameće da divlji origano ima veze sa pitomim origanom, koji se koristi u kulinarstvu. Biljka raste na području Mediterana, a Turska je najveći izvoznik divljeg origana na svetu. Iako postoje mnoge vrste ove biljke, za ulje divljeg origana se koriste samo četiri od njih.

Biljka cveta u periodu od jula do oktobra svake godine, što zavisi u principu od toga na kojoj nadmorskoj visini raste. U terapeutske svrhe se koriste uglavnom cvetovi. A da bi moglo da bude izrađeno ulje divljeg origana, potrebno je pre toga pripremiti oko 450 kg biljke.

Šta leči ulje divljeg origana?

Najčešći način primene ove biljke jeste kroz ulje. Zapravo se smatra da je u pitanju jedan od najjačih antibiotika iz prirode.

Savetuje se korišćenje za poboljšanje imunog sistema, ali se ulje divljeg origana odlično pokazalo i u borbi protiv različitih vrsta bakterija i gljivica.

Takođe je primećeno da adekvatnom upotrebom ovog preparata može da dođe do eliminacije parazita i mikroorganizama iz respiratornog sistema, zatim iz urinarnog i gastro-genitalnog trakta. Takođe se savetuje njegova primena i za čišćenje kože.

Pored svega toga, postoje indicije da ulje divljeg origana pomaže i u lečenju gljivica i bakterija, koji inače važe za vrlo otporne. Tu se misli najpre na Ešerihiju koli, kandidu i stafilokoku, a ima pozitivan uticaj i na infekcije salmonelom i enterokokusom.

Interesantan je podatak i da je utvrđeno da ukoliko neko adekvatno koristi ovaj preparat, može da utiče na sprečavanje povratka određene infekcije. Takođe je primećeno i da ulje od ove biljke utiče pozitivno na oboljenja bronhija, aktivan kašalj, pa čak i na astmu.

Ima pozitivan uticaj i na eliminaciju viška tečnosti iz organizma, a takođe utiče i na oslobađanje organizma od crevnih parazita.

Kako se koristi ulje divljeg origana?

Na pakovanju svakog proizvoda postoji tačno uputstvo za upotrebu, a količina i način korišćenja ovog preparata zavisi od njegove koncentracije. Svakako je najbitnije naglasiti da ulje divljeg origana mora da se koristi u kombinaciji sa nekim od kvalitetnijih jestivih ulja, kao što je na primer hladno ceđeno maslinovo ulje ili kokosovo.

Međutim, iako se radi o izuzetno kvalitetnom preparatu, koji ima naročito pozitivan uticaj na ljudski organizam, postoje ljudi kojima se ne preporučuje ulje divljeg origana.

Ukoliko neko ima problem sa nedostatkom gvožđa ili visokim pritiskom, odnosno ako je osoba srčani bolesnik, ne bi trebalo ni u kom slučaju da koristi ovo ulje. Takođe je važno naglasiti i da se trudnicama i dojiljama isto tako ni u kom slučaju ne preporučuje da koriste ovaj proizvod.

Podrazumeva se da ukoliko je neko osetljiv na bilo koji sastojak ulja, ne bi trebalo takođe da ga koristi.

Trebalo bi napomenuti i to da deca uzrasta do 3, odnosno 6 godine ne smeju koristiti ovaj preparat. Precizno ograničenje je navedeno uz svaki pojedinačni proizvod.

Neki od proizvoda koji se mogu naći na tržištu, podrazumevaju desetodnevno korišćenje u toku meseca. Preporuka je da se pije obično tri puta dnevno po jedna do dve kapi u tom periodu.

Na pakovanju takvih proizvoda navedeno je da se ulje divljeg origana kombinuje sa nekim kvalitetnim jestivim uljem, poput na primer kokosovog ili maslinovog hladno ceđenog, a trebalo bi ga konzumirati po završetku obroka.

Za decu se ovo ulje preporučuje u kombinaciji sa medom ili sa odabranim jestivim uljem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *