Podsećamo se čuvenog skandala koji je uzdrmao italijanski fudbal 2006. godine


Zanimljivo / петак, јануар 11th, 2019

Italijanski fudbalski skandal iz 2006. godine, ili Calciopoli na italijanskom, je skandal koji je uzdrmao dve najjače italijanske fudbalske lige, Seriju A i Seriju B.

Italijanska policija je 2006. godine otkrila skandal koji implicira da su tadašnji šampioni lige Juventus i drugi veliki timovi kao sto su AC Milan, Fiorentina, Lacio i Ređina nameštali mečeve birajući sudije koji im odgovaraju. Policija je uz pomoć prisluškivača presekla nekoliko telefonskih poziva koji su ukazali na vezu između uprava pomenutih timova i sudijskih organizacija. Potom su usledile optužbe za nameštanje mečeva i ceo postupak u kome se došlo do novih informacija.

Šta se u stvari desilo

Transkripti snimljenih telefonskih razgovora koji su objavljeni u italijanskim novinama nagoveštavali su da su tokom sezone 2004/05 generalni menadzeri Juventusa Lučano Mođi i Antonio Điraudo, vodili razgovore sa nekoliko sudija iz italijanskog fudbala, pokušavajući da podese datume kad će koji sudija suditi.

Kako su klubovi kažnjeni

4. Jula 2006. godine, izvršni tuzilac italijanske fudbalske federacije Stefano Palaci predložio je da se sva četiri kluba koji su učestvovali u skandalu, izbace iz Serije A. Palaci je za Juventus rekao da će biti isključeni iz Serije A i prebačeni u niži rang takmičenja, i uz to im biti oduzeto 6 bodova. Za Milan, Fjorentinu i Lacio je ntražio da budu kažnjeni poslednjim mestima na tebeli u aktuelnoj sezoni, a potom i izbačeni u Seriju B. Takođe je tražio da sledeću sezonu započnu sa umanjenim brojem bodova (3 za Milan, i po 15 za Fjorentinu i Lacio). Uz to je zatražio i da se Juventusu oduzme titula iz 2005. godine i da u aktuelnoj sezoni (2006) budu vraćeni na poslednje mesto na tebeli. Prema prvom predlogu, Ređinu je trebalo kazniti prebacivanjem u Seriu B i oduzimanjem 15 bodova, ali je odluča promenjena i „samo“ im je oduzeto 15 poena i izrečena novčana kazna od 100.000 evra. Uz to je i predsednik kluba Paskal Lilo Foti kaznjen sa 30.000 evra i zabranom da se bavi bilo čime vezanim za fudbal dve i po godine.

Konačna odluka Italijanske fudbalske federacije bila je takva da je samo Juventus kažnjen prebacivanjem u niži rang (Seria B) i još dodatnim kaznama (oduzimanja bodova za nerednu sezonu, novčane kazne…), dok su svi drugi klubovi ostali u Seriji A, ali su kažnjeni oduzimanjem poena, novčanim kaznama, izbacivanjem iz Lige šampiona i UEFA lige…

Dosta dugo su vođene debate o ovim kaznama, pre svega zbog kazne Juventusu koja drastično razlikovala u odnosu na ostale timove. Prema izveštajima iz postupka, uzeti su u obzir i ponašanje menadžera klubova prema celoj situaciji. Iako nije dokazano direktno nameštanje utakmica, ipak je u velikoj meri uzdrmana pravda i pravila sporta, a o narušavanju sportskog duha da i ne govorimo. Što se tiče Juventusa, došlo se do zaključka da je njihovo ponašanje upravo bilo usmereno na nameštanje mečeva, dok kod ostalih timova dokazi nisu bili dovoljno uverljivi. Predstavnici Juventusa su smatrali da je odluka arbitrerna i da ceo slučaj nije do kraja ispitan.

Posledice skadnala i izrečenih kazni

Najteže je bilo timovima koji su bili izbačeni u niži rang, tačnije Juventusu. Za povratak u prvu ligu bilo je potrebno biti prvi ili drugi na tabeli. Da stvar bude još teža, je sledeću sezonu u nižem rangu morao da započne sa 9 bodova u minusu. Međutim, oni su u sezoni 2007/08 uspeli da se vrate u Seriju A.

Fjorentini je oduzeto 15 poena i bilo je očekivano da imaju poteškoća u seriji A, mada su oni prevazišli to i završili na šestom mestu, plasirajući se za Kup UEFA.

Međutim, najveće posledice i najveći udarac pretpeo je italijanski fudbal generalno jer je veliki broj dobrih i popularnih igrača napustilo ligu kad je obelodanjen skandal. Računa se da ih je bilo oko 30, a samo neki od njih su Zlatan Ibrahimović, Fabio Kanavaro, Lilijan Tiram i mnogi drugi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *