Sportisti, obezbedite svom autu dobre auto gume


Razno / четвртак, август 16th, 2018

Svi znamo koliko sportisti vole četvorotočkaše. Ne žale novac da kupe najnoviji model za svoju garažu koja je već puna luksuznih automobila. Na šta ne smeju da zaborave jeste stabilnost. Stabilnost jednog motornog vozila, sigurnost i bezbednost u vožnji, u najvećoj meri zavise od dobrih i kvalitetnih auto guma. Jedno od glavnih saobraćajnih pravila, kojem se ne popušta ni u kom slučaju, jeste ispravna upotreba auto guma u svakom periodu godine, te je to jedno od pravila koje se prilikom kršenja uvek kažnjava, bez izuzetka. No, da biste znali kada se koje auto gume upotrebljavaju, bitno je da znate kakve sve auto gume postoje. Naravno, postoji više vrsta auto guma od onoga što je osnovno, ali u svemu tome, 3 su osnovne vrste – zimske auto gume, letnje auto gume i auto gume koje se upotrebljavaju u toku cele godine.

Letnje auto gume

Kao što im ime i govori, letnje auto gume se koriste u letnjem periodu, od početka aprila, pa sve do početka novembra, odnosno, kada se spoljašnja temperatura popne iznad 7 stepeni Celzijusovih. Letnje gume su napravljene od nešto tvrđe smeše, te su ujedno jedno od onih sa najboljim performansama. Osim toga, letnje gume su takvog dezena da su šare nešto pliće, imaju manje kanala za odvođenje vode, što je prilagođenjo vožnji po drumovima i kolovozima koji su većinski suvi i stabilni u tom pogledu.

Zimske auto gume

Od početka novembra pa sve do početka aprila, kada traje zimski period za vozače, odnosno, kada se spoljašnje temperature spuštaju ispod 7 stepeni Celzijusovih u plusu, na motornim vozilima su potrebne zimske auto gume. Već pri prvom pogledu, zimske gume se jasno poznaju, budući da imaju velike i duboke šare, koje su jasno vidljive. Osim toga, na zimskim auto gumama postoji i veliki broj sitnih kanala koji odvode kišu i sneg. Zimske gume su napravljene od mekše smeše, koja je na bazi silike, što povećava sigurnost, budući da su zimske auto gume na taj način izdržljivije i elastičnije, što je u zimskim uslovima kao što su vlažnost, klizav teren, niske spoljašnje temperature, od velike važnosti. Zimske auto gume ja lako prepoznati, imaju oznaku „s“ ili „m + s“ uz koje se nalazi ili snežna pahuljica ili planina, kojih ukoliko nema, onda proizvođači ne garantuju da su to isključivo zimske gume, već gume koje se mogu koristiti u toku cele godine. Jedna je veoma važna stvar u svemu ovome, ne treba nikada menjati dve po dve zimske ili letnje auto gume, već ih uvek treba menjati odjednom, kako bi u svakom trenutku bile iste starosti, čime se obezbeđuje dobro prijanjanje motornog vozila na podlogu po kojoj se vozi, što utiče na celokupnu sigurnost i bezbednost u vožnji.

Auto gume za sve uslove

Pored letnjih i zimskih auto guma, tu su i auto gume koje se mogu koristiti tokom cele godine, bez obzira na to koje je godišnje doba u toku. Međutim, ovakve auto gume nije moguće koristiti u bilo kojoj državi, bilo kom podnevlju, već samo u delovima u kojima su vremenski uslovi takvi da se tokom godine ne menjaju drastično od meseca do meseca, kao što je to slučaj u našoj i okolnim zemljama, te uopšte u našim klimatskim uslovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *