Najekonomičniji način grejanja i hlađenja!


Razno / недеља, мај 20th, 2018

Kada se pomenu toplotne pumpe šta prvo pomislite? Da li vam najpre padnu na pamet načini za pokretanje nekih mašina ili sistema grejanja ili nešto treće? Danas se sve više pominju toplotne pumpe, ali se o njihovom principu rada i načinu korišćenja malo zna.

Neko bi posmislio opet neka novotarija, ko zna koliko košta i slično, ali s pravom se ljudi mogu pitati, jer nekako se u Srbiji sve što je novo odmah dočeka sa nepoverenjem i na nož.

Međutim, kada su toplotne pumpe u pitanju, reč je novom načinu grejanja zimi, ali i sistemu koju ujedno može da posluži za rashlađivanje leti. Ako se pitate se kako je to moguće, trebalo bi da se upoznate sa načinom funkcionisanja ovih sistema.

Naime, iako se kod nas o toplotnim pumpama i dalje malo zna, mnogi su se ipak uverili u njihovu efikasnost i isplativost, tako da se može reći da su toplotne pumpe isplativi, a ekološki zdravi sistemi grejanja i hlađenja.

Više od polovine građana Srbije i dalje se zimi greje na drva i ugalj, jer što je sigurno sigurno je. Mnogi tvrde da ništa drugo nije sigurno, jer ako drvo ne ogreje ništa neće. Međutim, toplotne pumpe su efikasan način da uštedite novac, smanjite račune i budete srećni tokom zime, pri čemu ne morate da razmišljate da li ćete imati dovoljno drva do kraja zime i hoće li se ona produžiti ili će trajati kratko. Sve o toplotni pumpama pročitajte ovde.

Šta su toplotne pumpe?

 

Najjednostavnije objašnjenje toplotnih pumpi jeste da su one uređaji za prenošenje toplotne energije. Naime, toplotne pumpe iz jedne sredine enegiju prenose u drugu. Da bi one funkcionisale neophonda je električna energija, ali veoma mala količna, jedva 20%. da bi ovaj sistem funkcionisao na pravi način, toplotne pumpe ostatak energije nadomešćuju iz prirodnih izvora kao što je vazduh, zemlja i podzemle vode.  

Štediljivost i ekonomičnost toplotnih pumpi ogleda se u tome što je količina utrošene električne energije veoma mala i u odnosu na druge sisteme grajanja upravo mali utoršak struje im je i glavna prednost. Dodatna prednost je to što se toplotne pumpe mogu koristiti i leti, a ne samo zimi. Naravno, leti se koriste za hlađenje.

Ovaj sistem leti funkcioniše tako što se toplota iz prostorije transportuje napolje, a vazduh koji u vašem domu ili poslovnom prostoru postaje svež i rashlađen. Zimi, princip je obrnut, toplota se transportuje iz zemlje ili vazduha, a prenosi se u prostoriju pri čemu se stan ili kancelarija zagrevaju.

Ekološki čiste i štedljive, toplotne pumpe funkcinišu zahvaljujući prirodnim i obnoljivim izvorima energije, a pored svoje osnovne namene one mogu poslužiti i za grejanje tople vode u stanu. Ekonomičan i ekološki sistem grejanja i hlađenja najpre su prepoznali hoteli i banje, zbog čega je njihova isplativost i te kako velika.

Toplotne pumpe se mogu podeliti po različitim načinima napajanja, pa u zavisnosti od energije koju koriste razlikuju se toplotne pume koje funkcionišu tako što crpe toplotnu enegiju iz vode i šalju je u vodu, zatim pumpe koje crpe energiju iz vazduha, a transportuju je u vodu i toplotne pumpe koje funkcionišu po principu uzimanja energije iz zemlje, a slanja enegije u vodu.

U svakom slučaju, ukoliko niste sigurni koja toplotna pumpa odgovara vašem životnom ili poslovnom prostoru, onda se posvetujte sa stručnjacima koji ih ugrađuju, ali zapamtite – sigurno nećete pogrešiti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *