Najčešće intervencije kod sportista


Razno / уторак, мај 7th, 2019

Sportisti često ne zaobilaze doktore kada su intervencije u pitanju. Bilo da je potrebno samo sanirati povredu ili estetski “obraditi” povređeno područje, sportisti često završavaju na klinikama opšte ili estetske hirurgije. U zavisnosti od sporta koji je praktikuje, povrede mogu biti različite. Prema statistikama, sedam najčešćih sportskih povreda su:

  1. povreda zgloba
  2. istegnuće prepone
  3. povreda zadnje lože
  4. istegnuće tetiva
  5. povreda kolena
  6. povreda ligamenta
  7. teniski lakat

Intervencije nakon povreda

Kako bi se sportske povrede sanirale, potrebno je obavit pregled kod lekara, koji će proceniti način tretmana i terapije koji će najbrže dovesti do oporavka. U najčešćem slučaju, doktor će prepisati mirovanje, medikamente i analgetike, fizikalnu i kineziterapiju. Međutim, ono što mnoge ne zaobilazi jesu i operativni zahvati, koji se pirmenjuju u poslednjem slučaju. Pored operacije koja se mora izvesti na određenom segmentu tela, ponekad je potrebno uključiti i estetsku hirurgiju kako bi se sanirale sve posledice povrede.

Kada obratiti za medicinsku negu i pomoć

Znamo da ste čvrsti, ali takođe je potrebno da budete pametni pre nego što bude kasno. Ako sumnjate u ozbiljnu povredu ili ako imate neki od ovih znakova, obavezno pozovite svog lekara:

-Deformiteti u zglobu

Ukoliko vaš zglob izgleda „iskrivljen“ ili se na neprirodan način kreće, potrudite se da ga ne pomerate i posetite lekara što je pre moguće.

-Preveliki otok

Ukoliko vam se na ruci, nozi ili nekom drugom delu tela javio veliki otok, obavezno se javite lekaru.

-Promene u boji kože izvan blagih modrica

Ukoliko primetite velike promene u boji kože, veće podlive, jakih boja, idite do najbliže ambulante.

Najčešće povrede za intervenciju

Povrede koje je potrebno hiruški obraditi jesu povrede kao što je kidanje ligamenta, posebno prednjih, ukrštenih ligamenata kolena. Ova povreda je visoko indikovana za hiruški zahvat, kako oporavak može trajati veoma dugo.

Sa druge strane, lomovi kostiju i zglobova takođe su indikacija za hiruške intervencije. Lomovi mogu dovesti i do povreda mišića, ligamenta, krvnih sudova i nerava, kao i onesposobiti povređenog za nastavak bavljenja sportom. Ukoliko prelom kostiju ne zaraste kako treba, pored funkcionalnog, nastaje i estetski problem, kada je potrebno ponovo izvršiti zahvat, kako bi se očuvale funkcije ektremiteta, ali i estetski izgled.

U slučajevima, kada se povreda desi rekreativcu, ukoliko nije strogo indikovana za operaciju, ista se odlaže.

Pored navedenih, česta povreda jesu povrede meniskusa. Meniskusi predstavljau hrskavicu koja se nalazi unutar zgloba kolena, i često se može ukleštiti kod fudbalera prilikom duela ili doskoka.

Još jedna sportska povreda koja zahteva hirušku primenu jeste deformitet vrha prsta, odnosno gornje falange. Ukoliko dođe do ove povrede, zglob se može savijati u svim pravcima, ali se ne može opružiti.

Ukoliko imoblizacija prsta ne pomogne, potrebna je intervencija, koja će dovesti do opružanja tetive. Nakon toga, može se izvršiti i estetski zahvat, kako posledično na prstu može ostati ožiljak koji je potrbeno ukloniti.

Prevncija povreda

Ono što svaki sportista treba da zna, jeste da sve može sačuvati odnosno zaštiti od svake povrede, pravilnim postupanjem pre teninga, utakmica ili duela. Vešti tretneri preporučuju zagrevanje specifično određenih delova tela pre praktikovanja vežbanja, kako bi se izbegle moguće povrede.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *