Najbolja mesta za ronjenje na Baliju


Zanimljivo / четвртак, мај 30th, 2019

Priča o Baliju počinje dvehiljadite godine p. n. e kada su stanovnici iz Kine krenuli put Indonezije i sa sobom poneli običaje i znanja koje i danas koriste: uzgoj pirinča, oslikavanje tkanina, izgradnju hramova, obradu drveta i metala.

Na Baliju su prvi Evropljani bili Holanđani koji su tamo imali svoju koloniju 1800. god., u istom veku su bili pod upravom Franuza, a za vreme Drugog sv. rata okupirali su ih Japanci. Bali je  nezavisnost dobio tek 1949. godine.

Bali, ostrvo bogova, redak je raj za ljubitelje ronjenja koji traže nešto drugačije. Bali je mesto snova za sva čula: sjajne zelene površine pirinčanih terasa, živahna muzika gamelana – tradicionalni ksilofon, slatki miris cveta frangipani ili duboko opuštanje i masaža uljem sa Balija.

Sve je ovo odličan poziv da krenete na put, istražujući neke od najboljih mesta za ronjenje na svetu. Ovo indonežansko ostrvo ima sve ono o čemu bi avanturista-ronilac mogao sanjati: šareni koralni grebeni, susreti sa najvećim ribama okeana, ronjenje u pećinama, vožnja tradicionalnim balijskim brodovima, ronjenje i istraživanje morskog dna /muck diving (ronjenje u blatu).

Ostrvo Menjangan

Većina turista boravi u južnom delu Balija, u trouglu Kuta – Denpasar – Uluwatu. Zaštićeno ostrvo Menjangan, na samom zapadnom delu, na putu prema trajektu koji vodi do Jave, ostaje gotovo netaknuto zahvaljujući svojoj udaljenosti.

Za pristup parku plaća se taksa od 40.000 rupija. Zahvaljujući naporima očuvanja prirode na tom području osnovan je Nacionalni park West Bali 1917. godine; prekrasni koralni grebeni i čitav ekosistem odolevaju, nudeći godinama turistima i roniocima uživanje u fantastičnim bojama pod vodom (čak i u vrlo plitkim vodama). Zbog toga je Menjangan izvrsno odredište za one sve ronioce, čak i za ronjenje sa jednostrukom disalicom, nije potrebna cela boca. Za zahtevnije ronioce važno je da znaju da je na Menjanganu vidljivost veća od 50m. Najbolje je da se obratite lokalnim ronilačkim centrima obližnjeg sela Pemuteran da biste otišli na ovo ostrvo.

Amed

Amed je mirno ribarsko mesto na crnoj peščanoj obali na istoku Balija. To je savršeno odredište za ronioce koji traže autentično balijsko iskustvo i uživanje u opuštenoj atmosferi. Sve i da ne idete da ronite do samog dna, izazov je roniti u Amedu uz komplet uslugu vodiča i korišćenje tradicionalnog “jukung” brodića.

Brodic
Brodic

Ovaj tradicionalni ribarski brod je uobičajen u Indoneziji i na Filipinima, ali mu je poreklo u stvari sa Balija. Reč je o maloj drvenoj jedrilici koja izgleda kao kanu s dva potporna dela i trouglastim jedrom (danas sve češće opremljen benzinskim motorom). Da biste došli do odličnih mesta za ronjenje, putovanje brodom traje od 10 do 15 minuta. Započnite dan na površini vode, prihvatite tradiciju lokalnih ribara, to je nezaboravan i jedinstven doživljaj.

Seraya Secrets

Ako nikada pre niste čuli za ronjenje u blatu (ili na dnu) ne brinite, takav je samo naziv. Iskusni ronioci dobro znaju da iza “blata” (uglavnom muljevitog dna crnog vulkanskog peska), možete pronaći najneverovatnija sićušna blaga lokalnog ekosistema. Baš ovakva podloga je savršeno okruženje za mnoge vrste koje se ovde formiraju u svojim ranim fazama – možemo reći da je ovo neka vrsta odgajališta i jaslica za mnoge vrste morskih živih bića. Ali, da biste uočili morske igle, puževe golaće i morske konjiće, treba vam dosta strpljenja, znanja i dobre oči, verujte instruktorima sa ostrva i sigurno nećete ništa da propustite. Okolina Ameda vrlo je poznata i omiljena svim podvodnim fotografima.

Među brojnim ronilačkim mestima, Seraya Secrets je vrlo poznata po svojoj zdravoj i bogatoj fauni. Ako imate vremena, preporuka je da zaronite tokom noći. Tako ćete otkriti još neverovatnije vrste živih bića koje su aktivne samo u mraku.

USAT Liberty olupina u Tulambenu

Samo 30 minuta vožnje severno od Ameda nalazi se malo selo Tulamben. Olupina broda “USAT Liberty” jedna je od najpoznatijih ronilačkih lokacija na svetu. Ona je i jedna od najpristupačnijih. Olupina je samo 25m udaljena od obale. Najviša tačka olupine je na dubini od samo 5m, najdublja 30 m ispod površine. Ovo je izvrsno mesto za ronjenje za sve nivoe ronilaca. Američki brod je bio torpedovan negde između Bali i Lomboka, od strane japanske podmornice, 1942. godine za vreme Drugog svetskog rata.

Olupina je odvučena na plažu Tulamben i pokušalo se sačuvati šta se moglo. Međutim, istorija se ovde ne zaustavlja: 1963. godine erupcija velikog živog vulkana Agung uništila je celu istočnu obalu Balija. Lava je potisnula olupinu dublje u more. Od tada je ovo mesto postalo jedan od dramatično lepih koralnih grebena, najveće zadovoljstvo ronilaca iz celog sveta. To je dom riba “papagaja” i nekih vrsta štuke (jackfish), koji iskaču iznad olupine. Da biste ovo videli, morate ustati jako rano, otprilike kad izlazi Sunce, oko 6.00.

Manta Point Nusa Penida

Koji ronilac ne sanja da provede bar trenutak pod vodom sa velikom Manta ražom? Kad je sretnete ispod vode, onako veliku (raspon od 3 m do 5 m) nije nimalo zastrašujuće iskustvo, već prekrasan doživljaj. Manta raže dolaze u grupama i pojave se u elegantnim pokretima, kao da igraju balet. Oprez: ako ronite plitko, do 12 m, pazite na strujanja u tom području, ako su jake, ne preporučuje se prilaz ni roniocima sa velikim iskustvom.

Ponekad, kapetan broda može otkazati ronjenje ako misli da su struje prejake. Ako ste dovoljno srećni da provedete sat vremena sa ovim neverovatnim stvorenjima, nemojte ih dirati i ne prilazite preblizu i nikako brzo, budite vrlo nežni. Manta raže se boje mehurića sa maski ronilaca, pa se opustite i polako dišite.

Crystal Bay u Nusa Penidi

Susret sa ribom mola-mola (veliki bucanj  ili riba-sunce), indonežanskim divom, Sveti je gral za mnoge ronioce koji dolaze na Bali! Ove ribe mogu biti veće od 3m i teške više od 1000kg! Njihovo okruglo i pljosnato telo sa dva duga vertikalna repna peraja vrlo je lako prepoznati. Nažalost, čak i za vreme glavne sezone, od jula do septembra, male su šanse da ćete je sresti.

Ova riba je jako plašljiva. Najbolja lokacija gde je možete očekivati je zalivu Crystal, u blizini sela Penida, na severoistočnoj obali Nusa Penide, u kanalu Ceningan. Preporučuje se za iskusne ronioce, jer je na dubini između 18 i 30 m. Budite svesni da voda može biti mnogo hladnija na toj dubini, pa je nošenje odela od 5 mm pametan izbor.

Vrt-hram u Pemuteranu

Ovo je neobična podvodna bašta, mesto poznato po aktivnom programu očuvanja okoline. Njeni osnivači su lokalni ronilački centri u Pemuteranu. Sastoji se od  4m visoke tradicionalne kapije-hrama i statue Bude, Krišne i Ganeša. Mesto je prekriveno bokorima korala-gorgonija koje se šire i rastu, tako da je ovaj projekt s gledišta ekosistema veoma uspešan.

Ronilac ima osećaj da roni na nekom drevnom spomeniku. Različite su dubine, neki delovi su duboki i 30 metara, ali je nedavno napravljena i manja lokacija, na dubini od 15 metara kako bi uživali i ronioci-početnici.

Pećina šišmiša u Nusa Penidi

Ova ronilačka lokacija u blizini Kristalnog zaliva u Nusa Penidi je vrlo neobična: izvanredna je kombinacija ronjenja kroz podvodne pećine i istraživanje malih pećinskih uvala-pećina do kojih možete stići samo iz dubine. Morate roniti do 30 m dubine kako biste pronašli ulaz u tunel koji vodi do pećine.

Na putu možete susresti bele i crne morske pse, a kako napredujete ka kraju tunela, sve je manje svetla dok konačno ne vidite samo svetlo koje dolazi iz pećine. Već u vodi, čućete buku i lepet krila, šuškanje – tek kada provirite na površinu vode, nađete se u vrtlogu stotine šišmiša koji vam lete iznad glave!

Ronjenje samo sa maskom

Ronjenje (engl. scuba dive) je takav način podvodnog ronjenja kada ronilac koristi lični aparat za podvodno disanje (scuba)koji je potpuno nezavisan od dodatnog snabdevanja sa  površine; ronioci nose na leđima vlastiti izvor kiseonika za disanje, obično je to kompresovan kiseonik, što roniocu omogućava veću nezavisnost i slobodu kretanja i duži ostanak pod vodom.

Postoji i nova mešavina, tzv. Nitrox, obogaćeni kiseonik, smeša nitrogena, kiseonika i argona koja sve više dobija na popularnosti zbog prednosti smanjenog unosa kiseonika tokom ponavljajućih ronjenja. Da bi što duže boravili u fantastičnom svetu podvodnog carstva, na Baliju ronioci koriste i ove nove, moderne sistema ronjenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *