Kuda ići kada su velike letnje vrućine?


Život / уторак, јун 26th, 2018

Kalendarski, leto nam još malo i stiže. Doduše, kada su temperature u pitanju, ono je već bilo tu još polovinom proleća. Svi govore o promeni klimatskih uslova, o vremenskoj prognozi koja se danas teško predviđa, ali jedno je sigurno. Leo pred nama biće dugo i toplo i da biste što lakše prebrodili vrućinu, osmislite plan aktivnosti za letnje mesece. Planina, more, selo? Gde vi putujete na godišnji odmor?

Šta kaže vremenska prognoza?

Iako vremenska prognoza za Beograd, kao i za Srbiju predviđa tri veoma topla meseca, sigurni smo da se na moru vrućina lakše podnosi. No, hajde da vidimo kako najlakše prevazići tople i duge letnje dana ako ostanete u Srbiji. Naime, ne morate da idete na more da biste se rashladili. Vremenska prognoza predviđa da će jul biti veoma topao uz nekoliko toplotnih talasa. Zašto onda ne odete sa porodicom nekoliko dana na planinu? Ili možda da se kupate na obliženje jezero ili reku?

S obzirom na to da vremenska prognoza za avgust takođe predviđa uglavnom sunčane i tople dane sa veoma malo padavina, eto prilike da se možda iskombinujete i posetite neku našu planinu. Ne mora to da bude ni Kopaonik, niti Zlatibor, ali svakako možete posetiti Zlatar, Taru ili možda Frušku goru. Svež planinski vazduh učiniće da se osećate bolje, a i odmornije.

Međutim, ko planira da otputuje tokom godišnjeg odmora, trebalo bi da baci pogled šta dugoročna vremenska prognoza predviđa za određenu zemlju.

More ili planina?

Koliko ste puta tokom leta otišli na planinu? Uglavnom svi biraju more tokom letnjih meseci. Ima turista koji biraju srpske planine u ovo doba godine, ali to je uglavnom starija populacija. Iz godine u godinu interesovanje za tursko i grčko primorje sve više raste. Ove godine se turska letovališta mnogo više traže nego što je ranijih godina to bio slučaj, a zatim sledi Grčka. Tek na trećem mestu se nalazi Crna Gora.

Za crnogorsko primorje vremenska prognoza je jasna. Dugo, toplo leto uz moguće vremenske nepogode tokom jula i sredinom avgusta. Temperature će biti u proseku za stepen ili dva stepena više, ali u blizini mora visoke temperature se mnogo lakše podnose. Nije vremenska prognoza jasna samo za crnogorsko primorje, već i za grčko i ursko. Biće visokih temperatura, u najtoplijim danima u julu i avgustu dostizaće i 40 stepeni, ali to je za primorje normalno. Svi koji putuju ovoga leta duž Jadranskog ili Egejskog mora neće morati da brinu, vremenska prognoza biće na njihovoj strani.

Sigurno je da će i ovoga leta turska letovališta preplaviti naši turisti. Traži se karta više za let do poznatih turskih destinacija, a da li zbog smanjenih cena smeštaja ili zbog neverovatnih plaža ili zbog odličnog provoda to ne može niko sa sigurnošću da potvrdi. Zna se pouzdano da je taman ten, visoke temperature, mnogo sunca i odlična vremenska prognoza za ovo leto zagarantovan, a vaša turska avantura sigurno će biti jedna od najlepših koje ćete pamtiti. Samo od debljine vašeg novčanika i vaših želja zavisi da li će ta avantura trajati sedam, deset ili petnaest dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *