Korekcija nosa nakon sportske povrede


Život / уторак, јул 17th, 2018

Razvoj nauke i medicine doveo je do toga da svom telu i izgledu možemo pridodati značenja i karakteristike sa kojima nismo rođeni. Danas je izgled i imidž stvar izbora. Kao deo plastične i rekonstruktivne hirurgije, estetska hirurgija može učiniti da „vratite sat unazad“ i zauvek se rešite nesavršenosti sa kojim ste rođeni ili koju ste stekli nakon sportske povrede nosa koja je veoma česta u sportovima kao što su odbojka, fudbal i košarka.

Nesavršenost nosa se ne može prikriti

Pojedini „nedostaci“ nastali povredom na sportskoj utakmici na našem licu i telu se mogu uspešno „kamuflirati“ šminkom, frizurom ili određenim odevnim kombinacijama. Nos, zbog centralne pozicije koju zauzima na licu, predstavlja izuzetak. Jedino rešenje različitih estetskih, ali i zdravstvenih problema nosa, kao što su nesrazmerna veličina, zatim devijacija, „grba“ tj. kifoza ili povijenost jeste plastična hirurgija odnosno operativna rekonstrukcija nosa. Danas je operacija nosa poznata kao rinolastika dostupna svima. Estetska hirurgija je odavno prestala da bude tabu tema.

Kada je opravdano operisati nos?

Primarna uloga nosa je pre svega zdravstvena, pa tek onda estetska. To znači da nos mora da ispuni svoju osnovnu funkciju – da obezbedi nesmetano disanje, pročišćavanje i filtriranje vazduha kroz svoje „hodnike“ kako bi zaštitio pluća. Postojanje devijacije septuma predstavlja medicinsku indikaciju koja zahteva hiruško rešavanje problema. Drugi slučaj operacije nosa jeste kada se usled povrede oštete nosni kanali i dođe do devijacije ali i do promene prvobitnog izgleda nosa i celog lica njegovom. Neretko se dešava da ljudi sa velikim nosem budu predmet ismevanja okoline, još od detinjstva, što direktno utiče na izgradnju samopouzdanja. Konačnu odluku o operaciji nosa donosi hirurg na osnovu razgovora sa potencijalnim pacijentom.

Da li je operacija nosa bolna?

Rinoplastika se obavlja u opštoj anesteziji te je bezbolna. Sam hiruški zahvat traje između 2 i 3 sata. Prvih 7 dana mogu biti problematični za pacijenta jer je nos „upakovan“ i u njemu se nalaze tamponi. Predostrožnosti radi, ostaje se u kontaktu sa pacijentom i on dobija analgetike u slučaju da ima potrebe za njihovim korišćenjem.

Postoperativni tok i rezultati

Važno je istaći da postoperativni tok zavisi od obima intervencije. Ako se samo „struže“ kost oporavak će biti brži. Dok će kod pacijenata kod kojih se uklanjana deo hrskavice, menja oblik kosti i uklanja višak kože razumljivo oporavak traje znatno duže jer je i hiruška intervencija bila „obimnija.“

Prvih sedam dana nosi se „kalup“ jer nos ne može biti umotan zavojima zbog svoje anatomije i pozicije. Taj period je „najteži“ za pacijenta jer se disanje odvija preko usta. Nakon skidanja „maske“ vidljiv je rezultat plastične operacije nosa, ali nepotpuno. Postojanje hematoma može da potraje do mesec dana. Pacijetnima koji su operisali nos savetuje se da izbegavaju napornu fizičku aktivnost, naprezanja, te obazrivost prilikom oblačenja, izbegvanjanje konzumiranja cigareta i spavanje podignute glave jer se tako ubrzava proces zarastanja i smanjuju otoci. Sa protokom vremena željeni rezultati su sve vidljiviji. Za potpuno zarastanje nosa potrebno je da prođe 6 meseci. Zbog čega je to tako? Odgovor se krije u samoj strukturi nosa koji je sastavljen od različitih tkiva, kao što su:  hrskavica, kost i koža. Zato je priroda otoka vrlo specifična, te u hiruškoj praksi može doći do „šetanja“ otoka jer se sva navedena tkiva „smiruju.“

Jasan cilj i odabir iskusnog hirurga

Poželjno je da se operacija nosa tj. rinoplastika obavi jednom i da to bude uspešno. Zašto? Zato što nos, upravo zbog svoje strukture, retko trpi reintervencije. To ne znači da nije moguće korigovati nastale prelome i povrede, ali je poželjno da ukoliko se prva operacija izvodi iz estetskih razloga pacijent ima realnu i jasnu sliku o tome šta želi. Jer kod ponovljene operacije nosa može doći do zarastanja tkiva u „neželjenom pravcu.“ To je jedan od razloga zbog kog potencijalni pacijetn treba da potraži estetskog hirurga sa velikim iskustvom.

„Novi“ nos, nakon uspešno obavljenje rinoplastike, srazmeran obliku licu, svakako će popraviti narušeno samopouzdanje te možete hodati „uzdignutog nosa.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *