Kako se spakovati planinarski ranac kada prvi put idete na planinarenje?


Zanimljivo / недеља, април 7th, 2019

Idete prvi put na planinarenje i želite da se što bolje pripremite za turu koja vas čeka. Verovatno se pitate kako što bolje da se spakujete.

Svi možemo da uguramo stvari u ranac, ali kada je u pitanju planinarenje potrebno je da naučimo kako efikasno da se spakujemo. 

Dobra organizacija prostora u rancu koji nosimo sa sobom u mnogome olakšava naše planinarenje. Pre toga upoznajmo se tim koja nam je oprema potrebna za planinarenje, kao i koji ranac je najbolji.

Oprema bez koje se ne ide na planinarenje

Neovisno od toga da li sa prijateljima idete da proučavate prirodu na jednodnevni izlet ili idete na planinu na nekoliko dana, postoje stvari koje su primarne i bez kojih se ne ide na planinarenje. To su: odgovarajući ranac, udobne cipele, kabanica, rezervna odeća i voda za piće.  Ostale stvari imaju sekundarni značaj.

Kako izabrati planinarski ranac?

Ranac je jedna od najvažnijih stavki i oprema na kojoj se ne štedi. Potrebno je da ranac bude kvalitetan i anatomski. Jednostavno probajte ranac u prodavnici, stavite ga na leđa i hodajte sa njim kako biste videli da li odgovara vašoj građi i vašem držanju. Takođe, izbor ranca zavisi od tipa planinarenja i da li idete na jednodnevno ili višednevno putovanje. Više o planinarskim rančevima pročitaj na ovom linku . 

Koji ranac je najbolji?

Ukoliko je u pitanju kraći boravak na planini, na samo nekoliko sati, prigodan je sportski ranac  od oko 15 do 20 litara.

Ako je u pitanju jednodnevni izlet ili nekoliko dana planinarenja potreban je ranac od 35 do 50 litara. U ovom rancu može da se ponese više stvari i po obimu i po težini.  Naslon ranca je dovoljno krut da se ne deformiše od stvari i u isto vreme je deo oko kičme dovollno mekan da ne bi uticao loše na leđa.

Ovi rančevi imaju pojas koji je veoma značajan za rasterećenje kičme kad se poveća spakovana težina. Kaiševi na ovim rančevima služe da se podese i prilagodi ranac vašim fizičkim karakteristikama. Ovi rančevi imaju unutrašnje i spoljne džepove koji su veoma korisni za  čuvanje predmeta koji su potrebni da nam budu pri ruci.

Osnovna pravila pakovanja planinarskog ranca

Ranac se pakuje tako što prvo napravimo spisak stvari koje ćemo nositi. Sve ove stvari grupišemo na podu kako bismo imali jasan pregled šta tačno pakujemo.

Osnovna poenta pakovanja je da se teže stvari  stavljaju uz sama leđa i bliže kukovima. Time obezbeđujemo bolji balans tela dok se krećemo.  

Glomazne, a lake stvari, kao što je vreća za spavanje, stavljamo na dno ranca.  Na vrh ranca pakujemo lake stvari kao što je dodatna odeća ili kabanica. Na sam vrh ranca ili u džepove sa starne stavljamo stvari koje će nam biti potrebne na stazi i do kojih možemo brzo da dođemo, kao što su mape puta, naočare, čeona lampa, itd.

Težište neka vam bude na kukovima

Težište ranca bi trebalo da je na našim kukovima. Bolji rančevi imaju kaiševe koji idu preko pojasa, kao i kaiševe koji se kopčaju preko grudi i ramena, što sve služi boljoj ravnoteži.  Potrebno je da podesimo pojas ranca da ide preko kukova i da bude u ravni sa pupkom. Želimo da težinu ranca prenesemo na kukove jer na našim nogama imamo mišiće koji mogu da podnesu najveći teret.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *