Test opterećenja glukozom bitan za sportiste


Razno / четвртак, август 30th, 2018

Postoje mnogi razlozi zašto vas je vaš doktor uputio u laboratoriju da radite test opterećanja glukozom. Glukoza predstavlja osnovno pokretačko gorivo mišića, tako da sportisti opada intezitet treninga sa smanjenjem glukoze. Osnovni cilj pravilne ishrane kod sportista je da se ne dozvoli da se glukoza potroši.

Dakle, kao i kod drugih testova koje radite u laboratorijama i kod ovog testa je potrebno da se pripremite. Kada radite laboratoriju morate da znate da treba da se pridržavate nekih pravila, osnovnih pravila, koja nisu niti malo zahtevna, već jednostavno neophodna. Dakle, treba da znate da test opterećenja glukozom takođe podrazumeva vađenje krvi u laboratorijama. To je osnova, a ostalo ćete saznati od stručnih ljudi koje imaju laboratorije u Novom Sadu ili u gradu gde ćete raditi testiranje.

Kako da se hranite pre testa opterećenja

Ovo je jako važno. Tri dana pre testa opterećenja glukozom treba da se hranije jednostavno i lagano. Dakle, pokušajte da izbegnete tešku hranu, previše začinjenu i masnu. Imajte normalne obroke, jedite umereno, normalno, kao što to možda i radite svakog drugog dana. Nemojte da preterujete u obrocima, niti da jedete neke stvari koje do sada niste jeli i slično. Jedan normalan ritam uspostavite u toku ta tri dana pre odlaska u laboratoriju, odnosno pre testa opterećenja glukozom. Jako je važno napomenuti i da 12 sati pre testa opterećenja glukozom u laboratorijama ne smete jesti. Dakle tri dana normalne ishrane, a onda 12 sati pre ništa.

Šta ne bi trebalo da radite pre testa opterećenja

Dan pre testa opterećenja glukozom u laboratorijama treba da se ponašate sasvim normalno, bez bilo kakvih izmena u vašem ponašanju, sem u jednom slučaju. Dakle, pre ovog testa ne bi trebalo da se bavite fizičkim aktivnostima. To isto važi kao i kada samo vadite krv za neke druge analize. Dakle, to je neka osnova. Jednostavno je i lako izvodljivo – tog dana preskočite trening. To je nešto što sasvim sigurno možete da uradite. I sami znate da se određeni hormoni luče tokom treninga i znate da oni mogu da utiču na rezultate. Odnosno može da se dogodi da vam analize ne budu tačne, a to je nešto što naravno ne želite. Zato pamet u glavu i mirujte tog dana obavezno. Kasnije se naravno možete vratiti svojim redovnim aktivnostima.

Uzimanje lekova pre testa opterećenja

Ukoliko uzimate neke jake lekove, onda bi trebalo da pokušate da ih preskočite bar tog jutra. Ali, to nikako ne smete vi samostalno da odredite, već morate da se konsultujete sa lekarom. Dakle, u praviliima svih laboratorija stoji da ne bi trebalo da pijete lekove, ali ukoliko su ti lekovi nešto što i te kako utiče da vaše zdravstveno stanje bude u redu, onda se konsultujete sa lekarom.

Kako izgleda test opterećenja glukzom?

Prvo vam se u laboratoriji vadi krv. Za to vrema i pre toga ne jedete, ne smete da pušite i samo je potrebno da budete smireni. Nakon toga, stručna lica vam daju da popijete oko 70 grama glukoze, a može biti i nešto drugo, ali to zavisi kakve analize radite. I onda dva sata nakon toga vam se opet u laboratoriji vadi krv. I to je sve, postupak je gotov, samo ostaje da sačekate rezultate, koji u nekim slučajevima mogu veoma brzo da stignu, ali to se naravno dogovorate sa osobljem u laboratorijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *