Da li je slab vid prepreka za sportiste


Razno / уторак, октобар 23rd, 2018

Čulo vida jedno je od osnovnih receptora koje nam pomaže da se orijentišemo u prostoru i uviđamo svet oko sebe. Slabovidost je pojava do koje dolazi vremenom, posebno sa povečanjem broja godina osobe. Naravno, može da se dogodi svakome da ima slabiji vid, bez obzira na pol, godine, način života i druge karakteristike. Naši sportisti na primer, neretko imaju problema sa mišićima, kostima, ali i sa vidom. Dešava se da vremenom vid oslabi, što može u nekom trenutku da bude prepreka za uspehe, ukoliko se na vreme ne uspostavi dijagnoza i ne pronađe rešenje za borbu sa ovim problemom. Borbenost sportista nalaže da ovaj problem reše iz korena.


U slučaju oslabljenja vida, nakon testiranja i ispitivanja, obično se prvo koriste naocare za vid sa malom dioptrijom, pa se tokom vremena ili povećava, ili se menjaju naočare za vid za sočiva. Načini na koji se rešava problem slabljenja vida su danas sve savremeniji i brojniji.

Sistematski pregledi sportista

Odlazak kod očnog lekara zahteva da se detaljno prekontroliše vid, u smislu dejstva svetlosti i tame, jasnoća na daljinu i blizinu, refleksno reagovanje i slično. Sportisti su podležni čestim i detaljnim sistematskim pregledima, na kojima se temeljno ispituje stanje i zdravlje čitavog organizma. Tako, moguće je da na testiranjima se utvrdi da je vid slabiji nego što je potrebno, što po simptomima težeg raspoznavanja može da sama osoba uvidi. Utvrđivanjem slabijeg vida, može se stati na put težim posledicama, i sportistima se mogu preporučiti neki od načina otklanjanja ovog problema: naočare za vid, sočiva ili laserska intervencija skidanja dioptrije.

Naočare za vid za sportiste

Obično, prvo rešenje slabijeg vida budu naočare za vid, sa malom dioptrijom. Međutim, kada su sportisti u pitanju to može da bude otežavajuća okolnost za poslovne uspehe i pobede na takmičenjima, u pogledu samog oslabljenog vida i potrebe da se uvek nose naočare za vid. Međutim, savremena rešenja daju naočare za vid sa držačima, ojačanim i gumiranim delovima oko očiju, ušiju i slično. Takođe, slabiji vid može da zahteva da se naočare nose samo kod kuće, u određenom delu dana i slično. Ne mora nužno da znači da će umanjiti rezultat u takmičenjima sportista, naprotiv – ukoliko se redovno nose naočare za vid, rezultati se mogu poboljšati i karijera ići uzlaznom putanjom. Sve zavisi od volje i spremnosti da se deluje u skladu sa preporukama očnog doktora. Naočare za vid su zasigurno prvo rešenje problema slabovidosti, kojim se podsticajno može delovati na rešenje ovog problema.

Poboljšanje vida uz sočiva

Savremenije rešenje, koje nudi poboljšanje vida, a ne znači da morate da imate naočare za vid jesu sočiva. Danas su raspoložive različite vrste – bezbojna, u boji, tanja ili deblja, sa manjom ili većom dioptrijom, kratkotrajna ili dugotrajna. Izbor i značaj dejstva je veliki. Vid se poboljšava kontinuiranim nošenjem sociva, pri tome, osim navike da se koristi tečnost i redovno stavljaju i skidaju, nikakvih drugih obaveza nema po pitanju ovog sićušnog rešenja za poboljšanje vida. Za sportiste je ovo takođe dobro rešenje jer, niko od protivnika na takmičenju, utakmici ili meču ne mora da zna da li neko nosi sočiva ili ne, niti je primetno, a vid će biti poboljšan.

Lasersko skidanje dioptrije – savremena tehnika poboljšanja vida

Kako su naočare za vid prvo rešenje poboljšavanja oslabljenog vida, možemo reći da je u odnosu na njih, intervencija laserom savremeno rešenje, kojem se pristupa najčešće ukoliko neko od prethodnih rešenja ne daje adekvatan rezultat tokom vremena. Ova intervencija nije zahtevna, niti zahteva previše novčanih izdataka. Za sportiste može biti dobro rešenje jer trajno uklanja problem oslabljenog vida. Skidanje dioptrije se izvodi na rožnjači i omogućava veliku očnu oštrinu.

Problem sa vidom može da izazove druge zdravstvene probleme i tegobe, i zato je važno reagovati na vreme. Naočare za vid su jedno od rešenja, koje se preporučuje i deci i odraslima bez obzira na posao kojim se bave. Sportisti mogu da uz savet stručnog lekara izaberu neko od najboljih rešenja koje zasigurno neće uticati na smanjenje kondicije i fizičke spremnosti, već će suprotno, dati bolje i trajnije rezultate u karijeri.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *