Afere špijuniranja u svetu sporta


Zanimljivo / уторак, септембар 10th, 2019

Kada ste poznata ličnost, a posebno fudbaler ili neki drugi poznati sportista, onda ne samo da vas mediji prate na svakom koraku, nego morate da pazite da vas ne prati i neko drugi i ne špijuniraju i kada ste u svom domu.

Taj svet je prilično surov, međutim, mnoge situacije, koje su verovatno promenile tokove života fudbalera i tokove određenih utakmica se nikada nisu, niti će se ikada pojaviti u javnosti niti će se ikada saznati za njih.

Zato, one koje su osvanule u medijima i za koje znaju milioni širom sveta, zaista ostavljaju gorak ukus u ustima, s obzirom da će se sigurno s vremena na vreme javiti sumnja da li je neka utakmica nameštena ili nije. Elem, postoji nekoliko interesatnih afera u vezi sa špijuniranjem i praćanjem, koje su izazvale svetske reakcije. Prisećamo se tih afera:

Nova afera špijuniranja u engleskom fudbalu

Jedan od najsvežijih slučajeva u vezi je sa engleskim fudbalom. I ta informacija se početkom ove godine pojavila u javnosti. Naravno, veću zabrinutost i pometnju izazvala je u toj zemlji, ali svi koji prate engelski fudbal u ostalim zemljama sigurno nisu ostali ravnodušni. Elem, menadžer Lidsa Marselo Bjelsa obelodanio je da je slao određene špijune, tačnije svoje ljude, kako bi špijunirali trening Derbi Kauntija i to uoči derbija i kako bi prisluškivali sve što se dešava. Skandal je naravno još većih razmera zbog toga što je Lids tada pobedio Derbi i to sa 2:0, te se na taj način samo učvrstio na vodećoj poziciji. Nakon priznanja menadžera Lidsa, više niko nije govorio o pobedi, već o tom potezu kluba, tačnije potezu menadžera. Priča je bila toliko ozbilja, da je čak i Fudbalski savez Engleske pokrenuo istragu u vezi sa ovim slučajem. Postoje navodi da je član stručnog štaba Lidsa došao na trening teren suparničke ekipe i da je koristio špijunsku opremu, između ostalog i dvogled, rezervnu odeću, a čak je imao i klešta, koja je koristio kako bi provalio na teren. Kada je priča postala već ozbiljna, menadžer Bjelsa rekao je da je to samo njegov potez i da on preuzima apsolutnu odgovornost i da niko drugi iz kluba nije znao za tu akciju niti može da bude odgovoran.

Fubalski klub Milan i špijuniranje novinara

Obično su novinari ti koji čeprkaju po životima i karijerama fudbalera, prate ih na svakom koraku, negde čak i postavljaju kamere, prisluškivače i koriste se raznim drugim prljavim trikovima, ne bi li imali ekskluzivnu priču. Ko bi rekao da će se jednog dana desiti sasvim drugačija situacija i da će jedan klub prisluškivati novinare. E pa i to se desilo i to jednom od najpozatnijih italijanskih klubova – Milanu. Tačnije, bivši direktor Rosonera Marko Fasone je sklopio dogovor sa jednom špijunskom agencijom, kako bi oni prisluškivali i špijunirali novinare, koji su uvek imali sočne informacije. Dakle, ti novinari su uvek imali ekskluzivne priče, a Fasone je želeo da zna odakle te priče dolaze. I nije se na tome zaustavio, već je dao odobrenje istoj agenciji da koristi špijunsku opremu kako bi prisluškivali i pratili i zaposlene i kako bi otkrili ko im prenosi te informacije. Priča se završila tako što ni pored tolikog truda ništa nije otkriveno, te je veća šteta nego korist napravljena, jer se naravno i ova priča o špijuniranju pojavila u novinama, te su i u ovoj priči novinari pobedili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *