5 sportista svetske klase sa fizičkim manama


Zanimljivo / понедељак, новембар 19th, 2018

Na prvi pomen reči sportista skoro svi u svojoj glavi imamo osobe koje su savršenog zdravlja, bez ijednog nedostatka, odnosno, bez ikakve mane koja bi mogla da ih spreči u njihovom naumu. Međutim, često se čak dogodi da i ne znamo da se nekome od njih desilo nešto ili su jednostavno rođeni sa nekim fizičkim nedostatkom, koji bi mogli da ih ospore u uspehu, ali oni to nisu dozvolili. Upravo ovakvi sportisti, da li oni koji se takmiče i igraju uz te svoje nedostatke, bili olimpijci ili paraolimpijci, pokazuju celom svetu da je uspeh moguć bez obzira na sve, a kao takvi definitivno motivišu ceo svet.

Naočare za vid zaštitni znak Edgara Davidsa

Jeste čuli nekada za Edgara Davidsa? Naravno da jeste, budući da ga je i sam Pele uvrstio u 100 živih legenda fudbala na celom svetu. Davids je holandski fudbaler koji je u svojoj karijeri postigao ogromne uspehe, a igrao je za Milan, Juventus, Inter i druge svetske i veoma velike fudbalske klubove. Iako je zbog glaukoma i slabijeg vida tokom utkamica morao da nosi zaštitne naočare, to mu nikada nije zasmetalo uu savršenoj igri i još boljim uspesima.

Naočare za vid su samo jedno od najčešćih pomagala, kako kod sportista, tako i kod svih ostalih, nebitno kojom se profesijom bavili. Često se kod dece, koja se bave sportom, a imaju dioptriju ili neku drugu smetnju, smatra da će naočare za vid biti njihov hendikep, međutim, sportisti poput Davidsa pokazuju da to apsolutno nije tačno. Potrebno je da se, u ovom slučaju baš naocare za vid, ne shvataju kao hendikep, već kao pomagalo za bolju igru, te će one to i biti. I ne samo naočare za vid, već bilo koja druga pomagala, a videćete koja to mogu biti, i šta sve kao fizičke mane imaju brojni svetski sportisti za koje smo svi čuli.

Klaudio Kaniđa

Još jedan fudbaler, ovog puta ergentinski, čije ime dobro poznajemo, Klaudio Kaniđa. Ono po čemu je najpoznatiji, iako je bio vrsni igrač, veoma talentovan, jeste njegov temperament, zbog čega se nije mnogo zadržavao u klubovima i zbog čega ih je skoro iz sezone u sezonu menjao, ali i izgled rok zvezde. Međutim, osim po tome i po dobroj igri, o Kaniđi skoro da nikad nisu govorili kao o sportisti koji je imao neki fizički problem, a imao ga je. I pored jedne kraće noge, što bi se pretpostavilo da će biti jako veliki problem za igranje fudbala, Kaniđa je bio jedan od omiljenih argentiskih igrača koji je veoma često nastupao za reprezentaciju.

Natali du Tojt

Jedna od ovakvih priča ne bi mogla da prođe bez spomena bar jednog paraolimpijca, budući da su to sportisti koji zahtevaju zaista najvrednije medalje i priznanja, kako svojom upornoću i radom, uspesima, tako i motivacijom koju šire svetom. Jedna od njih je i južnoafrička plivačica Natali du Tojt, kojoj je jedna noga amputirana nakon saobraćajne nezgode. Međutim, nakon samo tri meseca od celog tog dešavanja, Natali se vratila u bazen i na narednim Olimpijskim igrama uzela čak 13 zlatnih i 2 srebrna odličja.

Gari Hol

Bivši američki plivač i osvajač olimpijske medalje, jedan je od sportista koji dokazuju da bolest ne mora da bude prepreka. Kada mu je 1999. ustanovljen dijabetes, mnogi su ga otpisali i žalili zbog kraja jedne sjajne karijere, međutim, već nakon nekoliko meseci, godinu dana kasnije, Gari je osvojio Olimpijske igre koje su održane u Sidneju.

Adam Morison

Ovo je već neko ko je nama dosta poznatiji, jer iako profesionalni američki košarkaš, nama je poznat kao košarkaš KK „Crvena zvezda“. Još kao dečaku mu je ustanovljen dijabetes tipa 1, ali ga to nije zaustavilo u napredovanju, što njegova karijera odlično pokazuje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *